BALATON

szörftábor és kitesurf tábor/ december 7, 2015/ kitesurf/

szörftábor 2016

A korai  ősz nyújtotta lehetőséghez tartoznak a vadászatok és szörftáborok is, hiszen közvetlenül a Balaton mellett nagyszerű, vadban gazdag erdőségek vannak, kényelmes vadászházakkal ellátva.

Télre a hajók a sup siófoki téli kikötőbe vonulnak, csak a halászok szántják a vizet, egészen a jég beálltáig. Mert épp ilyenkor, decemberben vannak a legnagyobb halfogások. A rekordfogást 1954. december 27-én érték el, amikor a fonyódi vizeken három darab 1000 méteres hálóval 700 mázsa halat zsákmányoltak.

A Balaton sekély vizű tó, ezért hamarosan lehűl, befagy, s kemény jégpáncél képződik rajta, amilyen a Genfi-, a Bodeni-tavon sohasem keletkezik. Kemény teleken 40- 50 cm vastag a jég, de lehet 70 cm is. Ha tovább csökken a hőmérséklet, a jégmezőn vékony repedések keletkeznek, s ilyenkor dörrenések, sőt olykor távol i bőgés re, jajori­ gásra emlékeztető misztikus kitesurf hangok áramlanak a befagyott tó felől. Idővel a repedések tágulhatnak, máskor meg a hőmérséklet emelkedésével a repedések mentén a szét­ töredezett jég torlaszokat képez, amelyek a partra sod­ ródva megrongál hat ják a part menti épületeket, partvédő falakat. Mindenesetre érdekes téli élmény a repedések keletkezését kisérő szokatlan hang, akárcsak a szeszélyes leiutású jégtorlaszok látványa.

A múltban a befagyott Balatonon élénk közlekedés volt, s még századunk elején is kocsikkal közlekedtek a be­ fagyott tó jegén. De még a Balatont kutató tudósok is nekivágtak a jégmezőnek, és szánkóval végigutazták a közel 80 km-es utat. A híres Balaton-tudós, Lóczy Lajos megjegyzi, hogy a téli Balaton-kép sokkal szebb anyárinál. Sőt az 1890-es években a világhírű magyar tudós, Eötvös Loránd huzamosabb időt töltött sátorban a Balaton jegén, hogy ott próbálja ki a később mindenütt ismertté vált, a földtani vizsgálatokhoz oly fontos műszerét, a torziós ingát. Tátrai, alpesi magashegyi túrákra készülő, edző turis­ ták ma is megteszik gyalog a 80 km-es utat a jégen, s az éjszakákat a jégen vert sátorban töltik.

A befagyott Balaton különben jó al kal mat nyújt a tél i sportokra. Már 1870-ben akadtak merész vállalkozók, akik jégszörföztek rajta.

Az 5 legjobb HASONLÓ cikk