szörftábor 2016

szörftábor és kitesurf tábor/ december 8, 2015/ szörf/

szörftábor 2016 nyári szörf táborok a Balatonon

szörftábor 2016 nyári szörf táborok a Balatonon

Folytatás szörftábor helyszín leíró sorozatunkból

A szigligeti Rókarántó nevű rész dombjaival, felfelé szökkenő hegyoldalaival, a tó be­ karéjosodó öbleivel remekmű. De tünemény a Szentgyörgy­ hegy oldala is, ahonnan ilyenkor minden időben páratlanul szép körképet látunk. S a szépség koronája az áprilisi kórkép, amikor fehér és színes virágfürtökkel telehintett az egész táj, háttérben az egykori vulkanikus hegyekkel és az itt-ott előcsillanó Balaton-öblökkel.

SZÖRF BALATON

A Balaton vidéke természeti ritkaságaival, változatos tájképi szépségeivel, műemlékeivel, néprajzi érdekességei­ vel nyáron is számos kirándulásra, barangolásra ad lehető­ séget, s borúsabb, fürdésre alkalmatlan napokon népes csoportokban lehet kiránduló üdülővendégeket látn i a híre­ sebb műemlékek környékén, a kilátótornyok teraszán vagy az erdei sétányokon. Ezekről a lehetőségekről az útikönyv a részletes leírásban bőségesen szól. Itt most inkább az ősz csodás színeiről beszélünk.

TÁBOR HELYSZíNEK

A balatoni ősz sajátos ízét, hangulatát tulajdonképpen a sárgába hajló szőlőhegyek és a szüret élménye adja. Az északi partmellék domb- és hegyoldalait úgyszólván végig présházakkal telehintett szőlők borítják, s ősszel nyíl ik a legjobb alkalom, hogyaszőlőhegybel i életet közelebbről is megtekinthessük. A régi, remek formájú présházak ajtaja most nyitva, némelyikben olykor még ősrégi szerszámok is láthatók: hatalmas faprések, régi edények, és mindent áthat az erjedő must sajátságos, erős illata. A táj is elragadó, különösen a domboldalak lángvörös szörnörcebokraival. S valahogyaBalatonnak is rnost, messzebbről, fentebbről tekintve más a színe, levegője, mondanivalója. Valahogy nyugodtabb, megbékéltebb, bölcsebb opálosan villódzó víz­ tükrével. Aztán errefelé van a nagy madárvonulások útja. lármás csapatok húznak el a fejünk felett.

Számos Balaton melléki faluban szüreti ünnepeket, mu­ latságokat tartanak látványos felvonulással ; a felvonulók között hagyományos alakok láthatók: bíró, bíróné – mel­ lettük a kisblró, aki mindenféle pajzán hfrt kidobol -, menyasszony, vőlegény aztán a népi jellegű ellen­ tétpárok, mint a fehér pék és a fekete kéményseprő és mél: sok más tréfás alak.

Az 5 legjobb HASONLÓ cikk